Zeker tijdens de coronajaren is de populariteit van de watersport toegenomen. Er werden veel boten gekocht en er werden ook volop boten gehuurd. Begrijpelijk, want met de regel om 1½ meter afstand te bewaren, tenzij "men deel uitmaakte van één gezin dat in hetzelfde huis woont", bood een boot dé mogelijkheid om van een "all-in-one" vakantie te genieten.
Het kost allemaal geld
Of men nu nog blij is met de aangekochte boot, is nog maar de vraag. Immers, de liggelden, de verzekering en de kosten voor onderhoud... het kost allemaal geld. En wordt men niet beperkt in de keuze om elk jaar opnieuw te kiezen voor een andere (soort) vakantie?
Lees meer over wat verstandig is: een boot kopen of een boot huren?
De regelgeving
Als u een boot huurt, wordt er van ons allemaal verwacht op de hoogte te zijn van de wetten die op het water gelden. Naast dit rechtsbeginsel (want het "geacht worden de wet te kennen" is geen wet), vinden wij de uitspraak van een oude schipper van belang: "Kijk tijdens het varen even vaak vooruit als achteruit!".
Als u uitsluitend vooruit kijkt, volop genietend van al het moois dat te zien is, kan het gebeuren dat u bijvoorbeeld door de wind niet voldoende stuurboord vaart. Als er dan een beroepsvaarder achter u aan komt varen...
Zo'n beroepsvaarder lijkt niet hard te varen, maar schijn bedriegt:
- De beroepsvaart vaart vaker sneller dan de pleziervaart.
- De beroepsvaart komt niet van het ene op het andere moment tot stilstand.
- U kunt in de "dode hoek" terechtkomen.
Het Binnenvaartpolitiereglement
Van een huurder van een boot kan niet verwacht worden dat hij of zij bekend is met de gehele inhoud van dit reglement. Maar het kennen van de belangrijkste regels is wel belangrijk.
Wij hebben de, naar onze mening, belangrijkste regels voor op het water op een rijtje gezet. U leest er ook over "de dode hoek".